Innhold
Studere
Søke studieplass
For å søke studieplass må du først registrere ein nettsøknad hos Samordna opptak innan fristen. Du må sjekke om vitnemålet ditt ligg elektronisk i Nasjonal vitnemålsdatabase (NVB) og eventuelt laste opp dokumentasjon, som for eksempel kompetansebevis og dokumentasjon på høgare utdanning.
Elektronisk vitnemål
Har du fullført norsk vidaregåande skule i år 2000 eller seinare, har du truleg elektronisk vitnemål. Du må sjølv sjekke om det elektroniske vitnemålet ditt ligg i Nasjonal vitnemålsdatabase.
Lån og stipend
Du kan få støtte til utdanninga di hos Lånekassen. Utdanninga må vere offentleg godkjend i Noreg for at du kan få slik støtte.
Realkompetanse
Dersom du ikkje har studiekompetanse, kan du komme inn på høgare utdanning på bakgrunn av realkompetansen din, det vil seie kunnskap du har fått gjennom yrkespraksis, ubetalt arbeid og anna.
Opptak etter hovudopptaket
Når hovudopptaket er ferdig, er det kvart år nokre ledige studieplassar på dei ulike universiteta og høgskulane. Alle kan søke på dei ledige studieplassane, men du kan berre søke på studium der det framleis er ledige plassar. Du finn informasjon og søknadsfristar for dette opptaket på nettsidene til Samordna opptak.
Tjenester
Søk studieplass - Samordna opptak
Samordna opptakPå nettsidene til Samordna opptak kan du søke opptak til 27 høgskular og universitet og 30 fagskular i Noreg, med éin søknad. Du kan også finne svar på om du har generell studiekompetanse og kor mange poeng du har. Søknadsfristen er 15. april.Søknad om godkjenning av utdanning med rett til dagpenger
NAVSom hovedregel har du ikke rett til dagpenger hvis du er skoleelev eller student, men det er noen unntak. Dersom du ønsker å beholde dagpenger mens du er skoleelev, må du søke om dette. Les mer om dagpenger og utdanning på Nav.no.
Støttekalkulator - Lånekassen
LånekassenPå nettsidene til Lånekassen kan du rekne ut kor mykje du kan få i stipend og lån. Resultatet kan bli annleis dersom det er spesielle forhold inne i bildet.Bistand fra NAV for å komme i arbeid
NAVHer finner du informasjon og søknadsskjema til stønader fra NAV for å komme i arbeid. Det gjelder skjema for dokumentasjon av utgifter til utdanning, egenvurdering av arbeidsevnen, søknad for å beholde dagpenger mens du er skoleelev eller student og innsending av kjøreliste, jobblogg eller annen dokumentasjon i forbindelse med oppfølging fra NAV.
Melding om ny eller endret postadresse
SkatteetatenDu kan legge til eller endre postadresse hvis du ønsker at posten fra det offentlige skal sendes dit istedenfor til den folkeregistrerte adressen din. For å legge til eller endre postadressen, sender du oss en melding via vårt kontaktskjema. Har du ikke mulighet å logge deg inn, kan du levere skjemaet på papir.Ditt Europa
EuropakommisjonenDitt Europa er en EU-portal som skal hjelpe deg som vil flytte, bo, studere, arbeide, handle eller bare reise til andre europeiske land. Her finner du informasjon om grunnleggende rettigheter i samsvar med EU-retten og hvordan disse rettighetene er gjennomført i de enkelte landene. Du kan også ta gratis kontakt med EUs hjelpetjeneste og få personlig og detaljert hjelp og rådgiving.
Utdanning i utlandet
LånekassenHer finn du krav og vilkår for å få støtte, kor mykje du kan få i støtte og oversikt over utdanningar i utlandet som du kan få støtte til frå Lånekassen.Hallo Norden - Nordisk samarbeid
Nordisk ministerrådHallo Norden er Nordisk ministerråds informasjonstjeneste for personer som flytter, jobber og studerer i Norden. Hallo Norden arbeider koordinert i hele Norden, og er tilstede i alle de åtte nordiske landene.
Kontrakter for husleie, kjøp av bruktbil med mer
ForbrukerrådetDet er ofte lurt å bruke kontrakt når du kjøper eller leier. Det blir enklere å fastslå hva dere er blitt enige om og det gjør at du står sterkere ved en eventuell konflikt. Her finner du kontrakt for husleie, kjøp av fast eiendom, håndverkertjenester, bruktbil, brukt bobil, campingvogn,motorsykkel fritidsbåt samt kjøp av husdyr og ting.Jobbe medan du studerer i eit EU-land
EuropakommisjonenDersom du vil flytte til eit anna EU-land for å studere, må du kunne førsørje deg sjølv. Du har same rett til å jobbe under studiet som innbyggjarane i det nye landet.
Karakterkalkulator
UtdanningsdirektoratetFyll inn karakterene dine, og kalkulatoren regner ut dine skolepoeng og konkurransepoeng. Bruk deretter Studievelgeren til å finne ut hvilke studier du kan komme inn på.Søke opptak til universitet i eit EU-land?
EuropakommisjonenTenkjer du på å søke opptak til eit universitet i eit EU-land? Hugs at du har rett til å studere under dei same vilkåra som innbyggjarane i vertslandet ditt. Les meir på portalen Ditt Europa.
Jobbkompasset - Finn yrke som passer for deg
UtdanningsdirektoratetOversikt over 500 yrker du kan utdanne deg til. Du kan bla etter interesse og type jobb. Jobbkompasset er til hjelp for elever, lærere og skolerådgivere og andre som trenger oversikt over hvilke yrkes- og utdanningsmuligheter som finnes.Søk godkjenning av utdanning fra utlandet
NOKUT - Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningenHer kan du søke godkjenning av utenlandsk høyere utdanning, utenlandsk fagskoleutdanning, utenlandsk fagopplæring og yrkesopplæring, og som lærer i skole eller styrer og pedagogisk leder i barnehage.
Søk ledige studieplassar
Samordna opptakEtter hovudopptaket er det kvart år nokre ledige studieplassar på dei ulike universiteta og høgskulane. 19. juli blir dei ledige studieplassane offentleggjorde. Alle kan søkje på dei ledige studieplassane frå og med 20. juli. Det er berre mogleg å søkje på studium der det framleis er ledige plassar.